vertrouwen hebben

dsc_0181

Vandaag weer een post geïnspireerd door mijn onuitputtelijke bron van wijsheden: mijn vader. Want wat is nou eigenlijk vertrouwen? Ik en mijn vader lopen vaak ’s avonds nog een rondje en kletsen dan over van alles. Werk, school, relaties, hoe het met ons gaat, noem maar op. Dit keer ging het over vertrouwen hebben en dat wil ik delen in deze blogpost.

Mijn ouders zijn beide heel verschillend. Mijn moeder is impulsiever, geniet van alle kleine dingen in het leven en kan heel erg goed omgaan met tegenslagen. Mijn vader kan juist lang en goed over iets nadenken. Van hem leer ik hoe ik soms dingen los moet laten en trots op mezelf moet zijn. In sommige dingen zijn ze ook erg hetzelfde zoals zorgen voor andere en lief zijn voor alles en iedereen. Nu had ik het laatst met mijn vader over vertrouwen hebben en toen kwamen we op dit:

Vertrouwen hebben is handelen ondanks de angst. Vertrouwen heb je nodig voor alles. In je werk, relatie, school, vriendschappen etc. Mensen hebben relaties nodig, zo zijn we nou eenmaal gemaakt. Voor relaties is weer vertrouwen nodig. Als jij vertrouwen hebt dan handel je ondanks de angst. Iedereen denkt wel eens ‘ja maar wat als…’ Op dat moment is er een soort angst die je tegen houdt. Op het moment dat je daaroverheen stapt en iets toch gaat doen dan handel je ondanks de angst en heb je vertrouwen dat het goed gaat komen.

Kijk naar een relatie. Op het moment dat jij ja zegt en beide afspreekt ‘wij zijn samen en daten ook niemand anders’. Dan zal je wel eens denken ‘ja maar wat als… hij/zij vreemd gaat of wat als… hij/zij me verlaat’. In een relatie is vertrouwen de basis, je zult daaroverheen moeten stappen en diegene moeten vertrouwen dat hij/zij dat niet doet. Dan zullen er ook wel eens ooit momenten zijn dat diegene dat wel doet. De volgende keer heb je dan meer moeite met vertrouwen. Het mag je alleen nooit tegenhouden om iets te doen. Vertrouwen heb je nodig in alles en als je stopt met vertrouwen dan kom je ook nergens.

Zie het als op het punt staan om te gaan bungeejumpen. ‘wat als…’ gaat er door je hoofd. Niet naar beneden kijken, maar springen. Zodra je springt, heb je vertrouwen en dan handel je ondanks dat je bang bent. Wie weet beland je face-first op de grond en dan sta je op, klop je je af en loop je weer naar boven om het nog eens te proberen. De keer dat het wél lukt zal het dan zeker waard zijn.

Iedereen is wel eens bang voor iets. Je bent echt niet de enige. Vaak denk je ook ‘dat was echt nergens voor nodig’ of ‘dat viel eigenlijk heel erg mee’. Ook al lijkt het soms dat iedereen het makkelijk heeft en nergens bang voor is, dat is dus echt niet zo. De een is heel erg bang voor die presentatie op school of werk, de ander om op een eerste date te gaan, iemand anders weer om na een ruzie een vriend weer te spreken. Iedereen ziet wel eens ergens tegenop of is ergens bang voor.

Wat nodig is, is accepteren. Accepteer dat iets zo is en laat het over je heen komen. Het moet toch gebeuren dus ga ervoor. Schijf dat moeilijke mailtje, bespreek dat moeilijke onderwerp, begin met sporten waar je al weken tegenop ziet. Zoals Nike zegt: just do it. Vertrouw erop dat het goed komt, because it will in the end. Laat kansen die eng zijn ook zeker niet liggen maar ga ervoor!

just-do-it

Liefs,

Eline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s