liefhebben en loslaten

dsc_0060

Een van de moeilijkste dingen vind ik dit, het loslaten van mensen waar ik van hou. Of het nou gaat om iemand die overleden is, een vriend die je verliest, je relatie die uit gaat of iemand die je los moet laten omdat dat beter is. Ik hecht me altijd heel erg aan de personen die mij dierbaar zijn. Ik zou voor heel veel personen echt alles doen om ze happy te maken, te steunen of te helpen. Helaas is alles doen soms zelfs niet genoeg…

Het is voor mij een van de mooiste dingen. Liefhebben. Maar dat liefhebben brengt samen met de hoogste pieken ook de diepste dalen mee. Ik ben er van overtuigd dat het loslaten van personen die je lief hebt het aller moeilijkste is op deze wereld en hetgene waarvan je het meeste verdriet hebt. Niks geeft hetzelfde gevoel. Een gevoel dat mentaal is maar voelt als fysieke pijn. Letterlijk hartverscheurend.

Het maakt niks uit of het je huisdier is die je in moet laten slapen of je opa/oma die net overleden is. Of je relatie uitgaat of je met iemand geen vrienden meer bent. Het geeft allemaal hetzelfde vervelende gevoel. Je komt er nooit helemaal overheen. Het blijft altijd achter in je gedachte. Je geeft het alleen een plekje en leert ermee omgaan.

Het belangrijkste is dat je loslaat. Soms is het beter. Blijf er niet tegen vechten of erin hangen want dat maakt je alleen maar ongelukkiger. Laat het los. Hou het maar vast achter in je gedachten, geef het een mooi plekje daar. Tijd lost heel veel op, je hoeft er soms niet lang over na te denken wat je eraan moet doen. Niks doen is soms genoeg. Doorgaan met je leven en meestal lost tijd vanzelf een deel voor je op.

Nog belangrijker dan loslaten is het blijven liefhebben. Blijf houden van de persoon ook al is hij of zij er niet meer. Blijf houden van nieuwe mensen die in je leven komen of mensen die belangrijk voor je zijn. Blijf houden en genieten van de dingen om je heen. Ja het leven heeft soms echt zijn dieptepunten maar dat zorgt ervoor dat je ook weer pieken kunt ervaren.

Een mooie metafoor is een hartslag. Als je een hartslag ziet op een monitor dan zie je de streep zijn pieken en dalen hebben. Dit betekent dat je leeft. Een vlakke streep is meestal geen goed teken. Vecht je door die dalen heen en blijf positief want na een dal komt echt wel weer een piek!

liefs,

eline

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s