tips tegen verkoudheid

large1

Tja, daar zit ik dan. Ziek achter mijn laptop. Het wordt winter en dat betekent kou en dus ook verkouden. Virussen zitten weer in de lucht en die overleven beter als het weer koud is. Een ander punt is dat door de kou je bovenste luchtwegen nauwer worden, waardoor je immuunsysteem minder zou werken. Joepie… Not. Vandaar dat er deze week ook geen nieuwe posts online kwamen. Na een dag in de (extreem koude en winderige) winterefteling gelopen te hebben moest ik er ook weer aan geloven, ik werd ziek. Er zal dus wel weer een virus in de lucht zitten. Hoe overleef je nou het beste die verkoudheid? Hier wat tips!

  1. Rust. Je lichaam is ziek en heeft rust nodig. Neem deze dus ook. Heel veel mensen denken ach joh het is maar een verkoudheid maar het is echt een sein van je lichaam dat het zich niet helemaal 100% fit voelt. Denk hier dus aan en neem extra rust.
  2. Snotteren. Niet zo smakelijk maar het is toch iets wat gebeurd als je verkouden bent. Nu is altijd de grote vraag: Moet je je loopneus ophalen of snuiten? Gelukkig maakt het niet uit. Zolang je maar niet te hard snuit want daarmee verhoog je de druk in je neus. Hierdoor kunnen holtes gaan ontsteken. Als je je neus ophaalt kan dat ook gewoon maar doe het ook niet te hard want anders beschadig je je neus. Gebruik gewoon iedere keer een schone, papieren zakdoek en gooi hem daarna weg.
  3. Stomen. Dit helpt bij mij als ik echt heel erg verkouden ben. Dan koop ik een zakje gedroogde kamille (gewoon verkrijgbaar bij de een drogist) en kook water. Het hete water en de kamille doe ik dan in een grote schaal en ga erboven hangen met een handdoek over mijn hoofd. Dit doe ik voor enkele minuten. Hierna heb ik meestal minder hoofdpijn en ben ik minder snotterig. Denk eraan, houd je zakdoekjes dichtbij tijdens het stomen!
  4. Warmte. Als je naar buiten gaat pak jezelf dan dik in! Doe een sjaal om en zorg dat je je keel warm houd. Drink lekker warme dranken zoals thee of neem een lekker warm bad. Warm bij voor de openhaard of wikkel jezelf lekker in dekens. Het is heel belangrijk om goed warm te blijven als je verkouden bent.
  5. Vitamines. Deze is natuurlijk zeer vanzelfsprekend. Vitamieeentjes. Eet extra fruit en groente of neem wat multivitamine pillen. Dit is de boost die je lichaam nodig heeft om je weer beter te maken. Laat dus even al het junk food staan en neem wat gezonds instead!
  6. Water drinken. Zodra je merkt dat je verkouden aan het worden bent, kun je het beste beginnen met veel water drinken. Op deze manier hydrateer je je lichaam waardoor overtollig slijm makkelijker afgevoerd kan worden. Laat de koffie en alcohol maar even staan, want dit doet juist het omgekeerde.
  7. Hygiëne. Raak je mond, neus of ogen niet met je handen aan en houd ze goed schoon. Een verkoudheidsvirus verspreidt zich vaak via je handen naar je mond, ogen of neus. Ook als je al ziek bent kunnen je handen een manier zijn om jezelf opnieuw te besmetten. Was je handen goed en gebruik nooit dezelfde zakdoek.
  8. Schone lucht. Ventileer je woon- en slaapruimten goed. De lucht in je huis is vaak sterker vervuild dan buiten je huis. Zet je ramen op een kiertje en zorg ervoor dat er altijd frisse lucht je huis binnen stroomt.
  9. Lichte beweging. Rustige yoga- en of strekoefeningen kunnen je helpen om sneller beter te worden. Geen Neerwaartse Hond of handstand, maar rustige oefeningen op je rug om je lichaam los te maken. Rustige beweging verbetert je doorbloeding, vermindert stijfheid en stimuleert je lymfestelsel. JaJa, dus kom maar af en toe van die bank af of je bed uit!
  10. Treat yourself. Bij verkoudheid is er niet super veel wat je kan doen want gelukkig doet je lichaam het allemaal voor je. Neem gewoon je rust, eet gezond en zorg goed voor jezelf. Verwen jezelf even want je lichaam heeft het nodig!

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips! Ben je op dit moment ook ziek of verkouden? Beterschap!

liefs,

Eline

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s